Christmas

In jos

Christmas Empty Christmas

Mesaj Scris de ane la data de Sam Noi 21, 2009 6:01 pm


ane
Prieten
Prieten

Mesaje : 247
Data de inscriere : 17/11/2009
Varsta : 56

Sus In jos

Christmas Empty Stille Nacht

Mesaj Scris de ane la data de Sam Noi 21, 2009 6:13 pm

https://www.youtube.com/watch?v=oUb8ySdERKs&feature=related
Stiti cum a aparut cantecul?

Oberndorf - un mic sătuc de lângă Salzburg – Austria, un loc modest în care timpul parcă a rămas pe loc, zeci şi poate sute de ani. Doar locuitorii lui îl ştiau - liniştit, pastoral, arhaic - şi îl iubeau, pentru că acolo, în mijlocul naturii, în imediata vecinătate a munţilor, viaţa se desfăşura aceeaşi şi aceeaşi, zi de zi, an de an, generaţie de generaţie, apărată de impactul stresant al lumii moderne, protejată parcă de duhurile bune ale naturii. Şi poate că totul ar fi rămas aşa, ca într-o stampă veche, ale cărei culori timpul le estompează treptat, treptat, pierzându-le în uitare.

Şi iată că într-o bună zi, pe 24 decembrie 1818, o întâmplare neprevăzută – aşa cum se întâmplă cel mai ades în viaţă, a făcut ca aici, din foşnetul pădurilor, cântecul vântului, liniştea fulgilor de zăpadă şi razele lunii ce poleiau totul într-o horbotă de argint, să se nască cea mai minunată melodie dedicată Nopţii Sfinte – „Stille Nacht, heilige Nacht” ( Noapte liniştită, noapte sfântă).

Cum s-a întâmplat exact, nu se va ştii probabil niciodată, nimeni nu a dat importanţă unei întâmplări banale, cu atât mai mult – urmărilor ei. Mult mai târziu s-au născut nenumărate legende – purtate din generaţie în generaţie, de la bunici la nepoţi – fiecare avându-şi aportul său creativ ca la orice producţie populară. Una dintre acestea – se pare că cea mai vehiculată, este că şoarecii – deloc muzicali – ar fi ros foalele orgii bisericii St. Nikolaus din Oberndorf. Ce era de făcut? Cum să se celebreze liturghia din Noaptea Sfântă fără muzică, noaptea când întregul pământ ar trebui să intoneze „Cântarea Cântărilor”?

Atunci, ajutorul de preot Josef Mohr, i-a dat o poezie scrisă de el în 1816, lui Franz Xaver Gruber (1787- 1863 - un modest profesor de muzică dintr-un sat alăturat – Arnstdorf, care ţinea acum locul organistului titular), cu rugămintea de a improviza pe aceste versuri o melodie pentru soprană şi tenor, cor şi chitară, pentru ca sfânta liturghie să nu rămână fără muzică.

Credincioşii au ascultat minunata melodie într-o linişte evlavioasă – aşa cum se întâmplă când eşti în faţa frumuseţii dăruită oamenilor de Marele Creator.

ane
Prieten
Prieten

Mesaje : 247
Data de inscriere : 17/11/2009
Varsta : 56

Sus In jos

Christmas Empty Re: Christmas

Mesaj Scris de ane la data de Sam Noi 21, 2009 7:49 pm


ane
Prieten
Prieten

Mesaje : 247
Data de inscriere : 17/11/2009
Varsta : 56

Sus In jos

Christmas Empty Re: Christmas

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum